Έπακμος

ΑΝΘΡΩΠΟΙ & ΠΟΡΟΙ

Οικοτροφείο ατόμων με νοητική υστέρηση

Το οικοτροφείο με το όνομα “Έπακμος” συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση που διαμένουν στο οικοτροφείο – πρώην ασθενείς του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Αποσκοπεί να αναπτύξει τις δεξιότητες των ενοίκων, να δράσει θεραπευτικά στην ποιότητα ζωής τους και να τους εντάξει κοινωνικά.

Στο οικοτροφείο «Έπακμος» διαμένουν 14 ένοικοι με πολλές διαταραχές όπως επιληψία, ψύχωση, αυτισμός, νοητική υστέρηση και εγκεφαλοπάθεια.

Η θεραπευτική ομάδα του οικοτροφείου περιλαμβάνει: ψυχίατρο, παθολόγο, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, ειδική παιδαγωγό, νοσηλευτές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

Το οικοτροφείο στεγάζεται σε μία τετραώροφη οικοδομή με κήπο στο Κοντόπευκο της Αγίας Παρασκευής. Δίπλα στο οικοτροφείο υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο και τα ιατρεία του Δήμου. Η πλατεία της Αγίας Παρασκευής απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια και το μετρό Χαλανδρίου πέντε λεπτά με τα πόδια.

Η ιδιαιτερότητα της λειτουργίας του οικοτροφείου συνίσταται στο ότι οι στόχοι του δεν περιορίζονται στη φιλοξενία και περίθαλψη των ενοίκων στο πλαίσιο μιας καλής ποιότητας ζωής, αλλά και στη συνεχή τους εξέλιξη και ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων τους, κινητικών, ομιλίας, κοινωνικών και άλλων. Στόχος είναι να ενταχθούν οι ένοικοι όσο γίνεται περισσότερο στην κοινότητα με συνακόλουθο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τούτο γίνεται με την εφαρμογή των αρχών της συστημικής επιστήμης που διδάσκονται από την ΕΣΥΘΕΠΑΣ σε 4ετές πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την European Family Therapy Association. Οι αρχές της συστημικής επιστήμης αφορούν στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ανθρωπίνων συστημάτων και στη χρήση τεχνικών της συστημικής θεραπείας για την αλλαγή των συμπεριφορών. Στο οικοτροφείο λόγω της σοβαρής διανοητικής κατάστασης των ενοίκων (περίπου παιδιών ενός έτους) χρησιμοποιούνται και μέθοδοι της θεραπείας συμπεριφοράς σε συνδυασμό με εκείνες των συστημάτων.

Το οικοτροφείο Έπακμος για την επίτευξη των παραπάνω στόχων του θα συνεπικουρείται από εκπαιδευόμενους στη συστημική θεραπεία και παρέμβαση που θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Παράλληλα, η διοίκηση θα γίνεται με βάση την εφαρμογή των αρχών των συστημάτων και της κυβερνητικής στη διοίκηση συστημάτων με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη απόδοση των εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, στο Έπακμος ήδη άρχισαν να προσφέρονται δωρεάν ψυχιατρικές υπηρεσίες στην κοινότητα.

Τέλος, στο πλαίσιο εφαρμογής των συστημικών αρχών προσφέρεται:

 • Συνεχής και σταδιακή έκθεση σε ερεθίσματα και πληροφορίες
 • Εκδήλωση αγάπης και εκτίμησης προς τους ενοίκους
 • Ικανοποιήσεις και ευχαριστήσεις προς τους ενοίκους
 • Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και
 • Σταδιακή κοινωνικοποίησή τους και απασχόληση.

ΣΤΟΧΟΙ

Η Κοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση είναι μια διαδικασία κατά την οποία παρέχονται οι δυνατότητες στα άτομα με νοητικές, συναισθηματικές και κινητικές δυσκολίες να επιτύχουν ένα όσο το δυνατό καλύτερο επίπεδο αυτόνομης ή ημιαυτόνομης λειτουργίας τους στην κοινότητα. Στα πλαίσια αυτά, οι στόχοι της λειτουργίας του οικοτροφείου περιλαμβάνουν:

Α) Εξασφάλιση της ποιότητας ζωής και παροχή ποιοτικής φροντίδας στους ενοίκους καθώς και ικανοποίηση των αναγκών υγείας τους.

Β) Κατά το δυνατόν ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων των ενοίκων και βελτίωση της λειτουργικότητάς τους. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η βελτίωση των κοινωνικών και γνωστικών τους δεξιοτήτων, η συναισθηματική και ηθική εξέλιξη, η βελτίωση της φυσικής και κινητικής τους κατάστασης και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτό φροντίδας και αυτοεξυπηρέτησης.

Γ) Μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων και κατά το δυνατόν εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος που προέρχεται από τη χρόνια παραμονή των ενοίκων σε ίδρυμα.

Η επίτευξη των σκοπών του οικοτροφείου πραγματοποιείται με:

 • Την πλήρη αποδοχή και σεβασμό του ενοίκου
 • Τη σταδιακά αυξανόμενη επαφή των ενοίκων με νέες πληροφορίες (ποικιλία) και οργάνωση της ζωής τους (τάξη)
 • Την προσφορά ικανοποιήσεων και ευχαριστήσεων που θα αυξήσουν την ψυχική ευφορία των ενοίκων
 • Την προσφορά αγάπης, καλής συνεργασίας και συμπεριφοράς σε απάντηση της επιθετικότητας τους
 • Τη σταδιακή ανάληψη ευθυνών για την ημερήσια λειτουργία του οικοτροφείου για τους ενοίκους που είναι δυνατή η συμμετοχή τους στην καθημερινή λειτουργία του
 • Την αξιοποίηση και ανάπτυξη της αυτοδυναμίας των ενοίκων

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2010

Τις πρώτες μέρες του έτους και στο πλαίσιο της εορταστικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε ακόμη, ο Κωνσταντίνος Αργυρός επισκέφτηκε το οικοτροφείο «ΕΠΑΚΜΟΣ» που φιλοξενεί 17 άτομα με νοητική στέρηση. Κατά τη διάρκεια της εορτής που διοργάνωσαν η θεραπευτική ομάδα και οι γονείς των ατόμων που φιλοξενούνται στο οικοτροφείο σε συνεργασία με τους εθελοντές της ομάδας «FasTracKids για μη προνομιούχα παιδιά», ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγούδησε μαζί τους αλλά και μοίρασε δώρα στους «ταλαντούχους αγγέλους», όπως τους αποκάλεσε.

Λίγο πριν αποχωρήσει, ο νεαρός τραγουδιστής τους προσκάλεσε μαζί με τις οικογένειές τους στο νυχτερινό κέντρο «Cosmos Stage», όπου εμφανίζεται μαζί με τον Γιάννη Πλούταρχο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΕΠΑΚΜΟΣ 2011

Στις 6 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή του Οικοτροφείου Έπακμος. Η γιορτή έγινε με αφορμή τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του και για να τιμήσουμε τους βασικούς χορηγούς της προηγούμενης χρονιάς, την Εθνική Τράπεζα, την κα Σόφη Γεωργοπούλου και την κα Αλεξάνδρα Καραπαναγιώτου. Η γιορτή αποτέλεσε την αφορμή να περάσουνε ένα ευχάριστο βράδυ οι ένοικοι του Οικοτροφείου, οι γονείς και οι φίλοι τους , οι εργαζόμενοι, καθώς και οι γείτονες που με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Οικοτροφείου. Στη γιορτή κυριάρχησε η θετική ατμόσφαιρα και η πλήρης ενσωμάτωση των ενοίκων του Οικοτροφείου με τους προσκεκλημένους. Η συγκεκριμένη βραδιά αποτέλεσε πηγή ηθικής ικανοποίησης καθώς και κινητήριο δύναμη για τους εργαζομένους για να συνεχίσουν το έργο τους με ακόμη περισσότερη διάθεση και πίστη στις δυνατότητες εξέλιξης, προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής επανένταξης των ενοίκων.

Shopping Cart