Νίκος Παρίτσης

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1970) όπου και έλαβε το Διδακτορικό του και την Ειδικότητα Νευρολογίας-Ψυχιατρικής. Παράλληλα δίδαξε σαν λέκτορας Ιστολογία και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1971-1975).

Στη συνέχεια (1975-1979) παρακολούθησε στο  Institute of Cybernetics, Brunnel University (London) μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο αντικείμενο Brain Studies Course, (συνδυασμού ψυχολογίας, Κυβερνητικής και Νευροφυσιολογίας).  Παράλληλα έλαβε και δεύτερο διδακτορικό (PhD) στη Κυβερνητική και εργαζόταν άμισθα στο Institute of Psychiatry του Λονδίνου και στο Maudsley Hospital.

Στη συνέχεια ανέλαβε Διευθυντής της Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού» (1980-1985) και κατόπιν Διευθυντής του 6ου ψυχιατρικού Τμήματος και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Δρομοκαιτείου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου (1986 -1989). Παράλληλα ήταν Επιστημονικά Υπεύθυνος για την υλοποίηση 4 Ευρωπαικών προγραμμάτων στα πλαίσια της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Το 1986 κλήθηκε από τον Mony Elkaim να γίνει Ιδρυτικό μέλος της European Family Therapy Association (Προδρόμου της EFTA).

Το 1988 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκεί ανέλαβε Διευθυντής του Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς, και ίδρυσε και Διηύθυνε την Ψυχιατρική Κλινική, και τη Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, επικεφαλής 7 ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων οργάνωσε το «European Master on Systems Behavior», στη βάση του οποίου αναπτύχθηκε το «4ετές Πρόγραμμα στη Συστημική Θεραπεία» το οποίο κλήθηκε από τον, Πρόεδρο της EFTA, Mony Elkaim να συμβάλει μαζί με άλλα 8 προγράμματα στην ίδρυση του κλάδου εκπαίδευσης της EFTA.

Ο Καθηγητής Νίκος Παρίτσης υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της Society for General  Systems Research (της κυριότερης Διεθνώς συστημικής εταιρίας που ιδρύθηκε από τον Beltalanffy), μέλος του Board of Trusties of the «International Society of Systems Research», California USA, μέλος του Διεθνούς Fushl Group (του κυριότερου Think Tank της εποχή του), Πρόεδρος του European Systems Group, καθώς και τριών Ελληνικών Επιστημονικών Εταιριών. Αναφέρεται στο Men of Achievement και στην International Encyclopedia of Systems and Cybernetics.

 Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων (ενός στα Αγγλικά και τριών στα Ελληνικά) και πολυάριθμων ξενόγλωσσων και Ελληνικών άρθρων.

Shopping Cart